30 Mayıs 2012 Çarşamba

Bir SSH, Iki Port

Daha en basindan soyliyeyim, cogu insan icin bu yazi ciddi anlamda teknik bir yazidir, ama bu konudan anlayanlar icin can sıkıcı bir durumun cozumudur efendim, o bakimdan yazmak istedim.

Sıkıntımız söyle, bir mac'iniz var (Macbook Air, Macbook Pro vs...) ve uzerinde default kurulu gelen SSH Server ve Client'ini cesitli amaclar icin kullaniyorsunuz, simdi bu amaclardan bazilari default portu (22)  kullanirken, bazilarinda ise baska bir port kullanmak zorundasiniz. Iste anlatacagim cozum de bu sorun icin: SSH uygulamalarinin ayni anda iki farkli portu birden kullanmasini nasil saglarsiniz?

MacOS icinde tum SSH ayarlari cesitli dosyalara dagilmis durumda (konfigurasyon ve esneklik adina yapilmis zaman icinde karmasikliga gitmis bir durum gibi geldi bana). Kesin daha baska dosyalar da vardir ama simdilik biz sadece ilk iki siradaki ile ilgileniyoruz...


Adim - 1: Ilk yapacagimiz is, ilk siradaki dosyayi (/etc/services) sudo ile acarak uzerinde asagidaki degisiklikleri yapmak. Bu degisikliklerle istedigimiz yeni port'lari eklemis oluyoruz. Bu arada yeni port eklemek degil de sadece port degisikligi yapmak istiyorsaniz, asagidaki eklemeyi yapmak yerine sadece "ssh" servisinin portlarini degistirip 3.adima gecebilirsiniz.

buyutmek icin resme tiklayiniz...

Adim - 2: Evet gorudugunuz uzere, yeni portlari "ssh2" dedigimiz yeni bir servis icin tanimlamis olduk. Simdi yapmamiz gereken son is bu yeni servisin tanimini ikinci siradaki dosyaya (/System/Library/LaunchDaemons/ssh.plist) eklemek. (Dosyayi yine admin olarak sudo ile acmaniz gerekir.)

buyutmek icin resme tiklayiniz...

Adim - 3: Son olarak asagidaki iki terminal komutu ile degisiklikleri yukleminiz yeterli olacaktir. Ama garanti olsun ben bunlarla ugrasamam derseniz, bilgisayariniz yeniden baslattiginiz da amaciniza ulasmis olacaksiniz.


Bitti bu kadar... Afiyet olsun...

2 yorum:

Umut Utkan dedi ki...

Local port yonlendirme kullanarak da cozebilirdin problemini. Tek yapman gereken ilgili makina uzerinde ilgili local portlari birbirine baglayacak sekilde asagidaki gibi ssh baglantisi acip, acik tutmak.

ssh user@localhost -L 443:localhost:22

Ikinci localhost yerine makinanin gercek IP ya da domain adini kullanman gerekebilir. Cok emin degilim o kisimdan.

Daha sonra makinaya disardan 443 portunu kullarak ssh baglantisi kurabilirsin.

Ama senin cozumun kalici, daha guzel olmus. Tesekkurler bilgi icin.

Hakan Saglam dedi ki...

Umut cok tesekkur ederim, boyle bir cozum aklima gelmemisti, ogrendigim iyi oldu...

Aslinda senin de dedigin gibi, ayni soruna iki cozum gibi gorunurken, cozumun omru acisindan farklilik gostiriyorlar.

Anlik cozum icin belirttigin komut bicilmis kaftan, kalici cozum icin dosyalarda degisiklik daha dogru bir yaklasim olacaktir.