Google Prediction API, Google'in yazilim gelistiricilere sundugu servislerinden bir tanesi, "Machine Learning" yani turkcesi Otomatik Ogrenme veya Yapay Zeka ile Ogrenme olan teknolojinin google'in bulut sistemlerinde RESTful servisidir. Aslinda Google bu servisini 2011 Google IO'da tanitmis ve benim takip ettigim kadariyla cok fazla sukse yapmamis bir servisi (yaniliyorsam lutfen duzeltiniz).
Gercek zamanli verilerinizi yorumlamanizi ve dogru yonlendirmenizi saglayan servis, uc ana adima sahip:
- Veri kumenizi hazirlayip / yorumlayip google cloud sistemine yukluyorsunuz.
- Birakin google kendi kendini verdiginiz bu veri kumesi ile egitsin ve hazirlansin.
- Artik geriye yeni verileri gercek zamanli veya degil google'a gondererek, sonuclarini servisten almak kaliyor.
Tabii bunlari yaparken onemli bir kac nokta var, dogru sonuclara ulasmak icin sisteme yukeleyeceginiz veri kumesinin ozenle ve dikkatli hazirlanmasi gerekiyor. Bunun ustune de, servisten donen degerlerin zaman zaman kontrolunu saglamak ve gerekiyorsa guncellemeleri yapmak cok kritik.
Servisin aslinda iki tane de cok yararli eklentisi var. Bunlardan bir tanesi "Stream Training", yukaridaki 1 ve 2 numarali adimlari gercek zamanli olarak degistirmenizi ve guncellemenizi sagliyor ki, boylelikle servis sonuclarinizin guncelligini yitirmeden size hizmet etmeye devam etmesini saglayabilirsiniz. Tabii bunun performans anlamindaki etkisi nasil olacaktir cok emin olamiyorum. Bazi projelerimde bu API'yi kullanmayi dusunuyorum, zamani gelince sonuclarini sizinle paylasacagim.
Digeri ise "Hosted Model" veya "Prediction Gallery" onceden hazirlanmis servisleri bedava veya ucretli olarak kullanmanizi sagliyor. Baskalari veya google tarafindan kullanilan ve size sunulan "Spam Algilama", "Duygu Analizi" gibi bazi yatay hizmetleri bunlara ozel veri kumeleri hazirlamadan kullanabilirsiniz. Hatta siz de bu tur servisler hazirlayarak ucretli olarak satisa cikarabilirsiniz (aslinda guzel bir girisim alani olabilir).
Daha detayli bilgilere ve demoya (ingilizce) bu videodan ulasabilirsiniz:
Bu API ile neler yapilabilecegi hayal gucumuzle sinirli tabiki ama ilk akla gelenler arasinda bu asagidakiler siralanabilir, gecen sene mayis ayinda bu videoyu izlerken aldigim notlara ise bu linkten ulasabilirsiniz.
- Spam Algilama : Mesela bir forum sisteminiz var, spam, erotik veya kufurlu icerikleri filtrelemek istiyorsunuz. Bunu manuel yapmak yerine, bu servisle otomatize edebilir ve daha zengin ve kaliteli icerige sahip bir forumunuz olabilir.
- Duygu Analizi : Mesela sosyal medyada sirketiniz / hizmetiniz ile ilgili yorumlari pozitif, negatif olarak siniflandirmak icin kullanabilirsiniz. Boylelikle sirketinizi veya hizmetinizi nasil sekillendirebileceginize daha rahat karar verebilirsiniz.
- Kategorizasyon : Elinizde yuklu miktarda yapilandirilmamis icerik (unstructured content) varsa bu icerigi iyi hazirlanmis bir ornek veri kumesi ile cok guzel bir sekilde etiketleyip kategorize edebilirsiniz.
- Mesaj Yonlendirme : Herhangi bir sisteme (yardim masasi, bilgi isteme forumlari vs...) mesajlarin dogru bir sekilde otomatik olarak yorumlanip yonlendirmesini saglayabilirsiniz.
Bildigim kadariyla, Google Gmail uygulamasinda, gelen kutusunu siniflandirmak icin bu API'yi kullaniyor. Yine ayni sekilde HP de hata ve kalite kontrol araci olan QC icin kullaniyor. Ford ise hibrid arabalari icin kullaniyor.
Daha fazla bilgi icin bu linktenten, bedava ve/veya ucretli kullanim kolatalarina ise buradan ulasabilirsiniz.
Daha fazla bilgi icin bu linktenten, bedava ve/veya ucretli kullanim kolatalarina ise buradan ulasabilirsiniz.