3 Nisan 2012 Salı

Yazilim ve Su Tesisati

Bugun dus alirken aklima takilan bir durum ve onun bana dusundurdukleri ile ilgili yazacagim :)

Normalde evim kombili ve dolayisiyla banyodaki sicak suyu kombi/dogalgaz ikilisi ile temin etmekteyim. Cogu evde oldugu gibi kombi mutfaktaki kucuk balkoncukta dururken, banyo ise evin diger ucunda... Yani dus almadan once suyu biraz akitmak gerekiyor ki, borulardaki soguk su gitsin ve sicak su gelmeye baslasin dustan. Yani bir kisim suyu kaybediyoruz en basta... Benzer sekilde dus aldiktan sonra ise muslugu kapatinca borulardaki isinmis olan suyu heba ediyoruz ister istemez... Simdi bunun ne alakasi var yazilimla diyorsunuz degil mi? Ama unutmayin ki ben yaklasik 10 senedir yazilim isindeyim ve yeterince zaman verirseniz tum konulari yazilima baglayabilirim :)

Evet gelelim konumuza, daha hic kimseden bu sicak suyun heba edilmesi ile ilgili bir sikayet duymadim su ana kadar. Cok kucuk bisey oldugu icin mi yoksa cozumu cok karmasik bir sistem oldugu icin mi bilemiyorum. Ama sonucta insanlar suanda bu sekilde hayatlarina devam etmekteler. 

benim banyom :)
Dusunsenize bu kucuk mesele icin akilli bir su tesisati kurdunuz diyelim. Dusunuz bitmek uzere iken musluga yerlestirilen kucuk bir dugmeye basarak kombiye haber gonderiyosunuz ve o da suyu isitmayi durduruyor ama hala sicak su borusundan su gelmesini sagliyor. Nasil, cozum cok basit gorunuyor degil mi, ama unutulan noktalar var. Birincisi bu sistemi kurdurmak icin normalden daha fazla para vermeniz gerekecek. Ayni sekilde bozulma ihtimalini artirmis oluyorsunuz ve bozuldugunda da tamir icin normalden cok daha fazla parayi da gozden cikarmis oluyorsunuz. Arti bu sistemi kullanmasini gereken kisilere ogretmek zorundasiniz. Ama asil ve en onemlisi herkesin bildiginden, kabul ettiginden farkli bir uygulamaya gitmis oldunuz.

Iste yazilimda boyle bisey, o kadar kucuk meseleler icin o kadar  garip ve ilk bakista akilci gorunen cozumler uretiyoruz ki, sonrasinda ne onlari duzeltebiliyoruz ne de dokunabiliyoruz. Calisiyorsa dokunma diyoruz. Bir gun anlamadigimiz bir nedenden calismamaya basladiginda ise en bastan tekrar yazmak istiyoruz her ne kadar sonuc ayni olsa da... Iste bu kucuk duzenlemeler ve istekler yuzunden yazilim hep karmasik, zor ve degisken olacak gibi... 

Eyfel Kulesi v.4
Iste cok guzel bir anlatim, Eyfel Kulesi bir yazilim olsaydi bu sekilde olacakti emin olabilirsiniz :) Su tesisatini dusunmek bile istemiyorum... 

3 yorum:

Buyruk dedi ki...

Haliyle bu husus benim de aklımı kurcalamıştı bir zaman. Haliyle diyorum çünkü her aklı başında, çevreye duyarlı ve biraz dikkatli birinin böyle bir şeyi atlaması biraz zor bana kalırsa. :)

İşin ilk kısmının çözümü kolay aslında. Suyun ısınmasını beklersen, boşa akıtmak yerine bir kovaya dolduracaksın suyu. Su ısınınca kovayı kaldırıp kenara koyacaksın, sonra da ilk ihtiyaç anında sifon yerine kullanacaksın. :)

İkinci kısım ise biraz daha çetrefilli. O konuda çok net bir çözümüm yok gibi. Yapılabilecek olan yavaştan suyun sıcaklığını düşürmek ve en azından böylece daha az derecede sıcak su üretilmesini sağlamak. Tabii bir süre biraz daha ılık bir suyla duş almak gerekecek bunda da. Yine de dediğim gibi pek başarılı bir çözüm sayılmaz. :)

Fatih Çelikel dedi ki...

Hakslısın biraz düşünce bağlanıyor :)

fatih-celikel.blogspot.com/2012/04/yazlm-…

Hakan Saglam dedi ki...

Yorumlariniz icin cok tesekkurler :)

Su meselesine cok takilmadan manuel cozumlerle idare etmeye devam...