Bir onceki yazimda bahsettigim gibi simdi de dosya backup stratejilerimi anlatmak istiyorum. Backup konusunda sync kadar anlatacak sey yok aslinda. Daha once de dedigim gibi uzerinde calismadiginiz ve artik degisiklik yapmadiginiz ve kaybolmasini istemediginiz dosyalarinizin backup'ini almalisiniz.
Fotograf ve videolar'in backup'i olarak Picasa Web kullaniyorum. Google+ mobil uygulamasi sayesinde cekilen her fotograf otomatik olarak picasa'ya aktariliyor. Diger cihazlardan veya baskalarindan aldiklarimi manuel olarak upload ediyorum. Boylelikle cekilen hic bir fotografi kaybetmemis oluyorum. Hatta iki yerde birden saklamis oluyorum ki size biraz abarti gelebilir ama backup budur :)
Biraz Picasa Web'ten bahsedeyim. Google Drive ile ayni alani kullandiklari icin 5GB free alana sahipsiniz direkt olarak. Ustelik upload ettiginiz resim 1MB'den kucukse onu kotanizi kullanmadan sakliyor. Bu da guzel bir ozellik :)
Diger dosyalar icin ise tahmin ettiginiz uzere Google Drive'i kullaniyorum. 100GB'lik bir program satin aldim. Dropbox'a gore cok daha ucuz bir cozum ama henuz Dropbox kadar fonksiyonel ve olgun degil ama arkasinda Google olmasi uzun vadede daha iyi olacagini ve fiyatinin da her zaman daha iyi olacagini dusunuyorum acikcasi, aralarinda cok buyuk bir rekabet oldugunu buradan anlayabilirsiniz.
Drive vs Dropbox |
Mac tabanli bilgisayarlarda sectigim dizinlerin otomatik olarak Time Machine ile lokal olarak yedeklenmesini sagliyorum. Daha sonrada bu yedekleri 5 - 6 ayda bir manuel olarak Google Drive'a upload ediyorum.
Windows tabanli bilgisayarlarda (is bilgisayarinda) ise yine ayni mantikla belirledigim dosyalari ekstra bir program kullanmadan zip'liyorum ve ara ara (2-3 ayda bir) manuel olarak Google Drive'a upload ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder