19 Aralık 2012 Çarşamba

Dosya Senkronizasyon Stratejilerim

Evet gecen gun farkettim ki, aslinda bir backup ve senkronizasyon (sync) stratejim yok kendi kisisel dokumanlarim, resimlerim, muziklerim icin falan... Hasbel-kader kullandigim bazi uygulamalar zaten cloud (bulut) tabanli oldugu icin oto sync/backup yapiyor ama yinede kaybedersem cok uzulecegim seyler var bilgisayarlarimda (evdekiler ve isyerindeki), telefonlarimda (kisisel, is telefonu ve esimin telefonu) veya tablette veya kindle'da veya diger yerlerde... Ozellikle baba olduktan sonra cekilen hicbir  fotografi kaybetmek istemem dogal olarak. O zaman dedim zamani gelmis soyle guzel bir backup/sync stratejisi oturtmanin. Simdi sizinle bu stratejiyi paylasacagim ama oncesinde bu kavramlara bir aciklik getirmek istiyorum.

Backup - Kaybolmasini istemediginiz her turlu dosyanizi (resim, word dokumani, programlar, kod parcaciklari gibi...) baska bir yerde daha tutmak. Yani, ayni dosyayi baska bir yere daha kopyalamak. Herhangi bir sekilde orjinalleri kaybederseniz, bu sakladiginiz dosyalari orjinal yerine kopyalayip hayatiniza devam edebilirsiniz. 

Sync - Senkronizasyonun kisaltmasi olan bu kavram ise herhangi bir dosyanizi iki veya daha fazla farkli lokasyondan kullanmaniz gerektiginde, yaptiginiz degisikligin aninda diger lokasyonlara da yansimasini istediginiz zamanlarda kullanilan bir kavramdir.

Durumu daha da netlestirmek icin ikisi arasindaki en onemli farklar soyle, cok sik degismeyen dosyalarin backup'ini alin, sik degisenleri sync et. Degisik lokasyonlardan ulasmak istediginiz dosyalari sync edin, kaybolmasindan, yanlislikla silinmesinden korktugunuz dosyalarin backup'ini alin.

Tamam simdi bu kavramlari iyice ogrendigimize gore :) ben ne icin neler yapiyorum onu anlatayim. Bu yazimda sadece senkronizasyon (sync) stratejilerimden bahsedecegim, bir sonraki yazimda da backup stratejilerimden. Haydi bakalim...

Oncelikle uzerinde calistigim dosyalar, ki bu dosyalar genelde calistigim bilgisayarin desktop'inda oluyorlar. Iste bu dosyalari tum bilgisayarlarimda sync ederek kullaniyorum. Boylelikle  isyeri bilgisayarimda (Vaio - Windows) uzerinde calistigim bir dosyaya, cep telefonumdan (Sony - Android) veya tabletten (iPad - iOS) veya evdeki bilgisayarlarimdan (Mac Air ve Mac Mini - MacOS) ulasabiliyor ve calismaya devam edebiliyorum. Peki bunu nasil sagliyorum. Dropbox 'dan aldigim bir free account hal-i hazirda uzerinde calistigim tum dosyalar icin gayet yeterli ve hiztmetten de cok memnunum.



Eveet ben bir yazilimci olduguma gore cogu zaman (kendim icin veya isyeri icin) giderek azalan bir trendde de olsa hala kod yaziyorum. Bu demek oluyor ki, bu yazdigim kodlar bir sekilde versiyonlanarak saklanmalilar, yoksa el emegi goz nuru olan sanat eserlerim (bu konu ile ilgili bir yazim olucak unutturmayin) kaybolur falan, hic olacak is degil. Bunun icin ise Github, Bitbucket, XP Svn ve tabiki sirketin private GIT versiyon kontrol sistemini kullaniyorum.



Fotograf ve videolar en sıkıntılısı, neden mi, cunku binbir turlu yerden fotograf cekilebiliyor ozellikle de Sarp'in fotograflari :) Simdi evdeki Mac Mini direk olarak her daim televizyona bagli durumda dolayisiyla ailecek film, dizi izledigimiz veya fotograflara baktigimiz medya merkezimiz olur kendisi. Iste bu sebepten butun cekilen fotograf ve videolarin bir sekilde ona aktarilmasi en mantiklisi. iOS tabanli oldugu icin esimin iPhone'undan cekilen medyalar ve iPad'ten cekilenler Photo Stream ozelligi ile aninda Mac Mini'ye aktariliyor. Ama fotograf makinasi ile cekilenler ve kendi telefonumdan cektiklerim malesef ancak manuel olarak aktarilmak durumunda :( belki ilerde bu konuda biseyler yaparsam sizinle de paylasirim.



Diger onemli dosya tipi ise muzik dosyalari, onlarin da bir sekilde tum aletler arasinda sync olmasi gerekiyor. Onu da tum muzik arsivimi daha once bahsettigim Google Music'e upload ederek gerceklestiriyorum. 20.000 sarki upload etmek bedava, adamlar daha ne yapsin degil mi?

e-Kitap'larimi ise Kindle uzerinden yonettigim icin kindle uygulamasinin kurulabildigi her aletten  kaldigim yerden okumaya devam edebiliyorum. Ve bu kadar aletin icinde en cok sevdigimdir Kindle, herkese cok ama cok tavsiye ederim, e-kitap dunyasina girmek isteyenler icin bu yazi bicilmis kaftan.

Son olarak todo listemi rememberthemilk uzerinde (ucretli hesabim olan mecralardan birisidir), aklima gelen hemen her turlu seyi yani notlarimi ise evernote uzerinde tutarak her an her yerden ulasilabilir kiliyorum.

Iste boyle, backup stratejilerimi de daha sonra paylasacagim bu yazimda paylastim. Takipte olunuz.

3 yorum:

MAYDOGDU dedi ki...

Backup/synch her bilgisayar kullanıcısının derdi. Ama şöyle genel bi çözüm olsa, herhangi bi dosyayı backup olacak diye işaret koyunca gerisi otomatik olsa. Tablette, pcde vs. hepsi için tek bi çözüm. Bunu yapan bi uygulam/şirket var mıdır bilmem. Ama eğer yoksa ilk yapan köşe olur.

MAYDOGDU dedi ki...

Dropbox köşeyi dönenlerdenmiş zaten :)
Ama bence google drive daha iyi, çünkü free 5GB ve pro ücretleri daha uygun.

Hakan Saglam dedi ki...

Backup icin cesitli cozumler var, mesela Mac kullanicisi iseniz "dollydrive" cozumunu deneyebilirsiniz. Dropbox ciddi anlamda cok buyuk bir boslugu ilk dolduranlardan, o bakimdan da guzel paralar kazandilar ama Dropbox'i backup cozumu olarak dusunmemek lazim cunku bilgisayarinizdan sildiginiz bir dosya direk Dropbox'ta ve diger lokasyonlarda da silinecektir.

Bu arada Google Drive konusunda fiyat olarak haklisiniz ama Dropbox kadar olgun degil henuz. Backup stratejilerimi yazarken ondan biraz daha fazla bahsedecegim.