14 Kasım 2014 Cuma

Kristal Piksel Video Oyun Odulleri

Yine ben :)

Surekli yaziyormus izlenimi...

Ve Yilmaz Ozdil tarzi bir yaklasim :))

Neyse konuya gireyim. Gecen haftasonu (09.11.2014) Oyun Gelistiricileri Dernegi'nin katkilari ile  ucuncusu gerceklesen Kristal Piksel Video Oyun Odulleri toreninde Peak Games calisani olarak juri uyesi ve davetli konusmaci :) olarak bulundum.

Guzel bir organizasyon ve toren ile aday olarak gosterilen 60 tane halis muhlis Turk yapimi oyunu inceledik. Ve once finalistleri sonra da finalistler arasindan 8 farkli kategoride kazananlari (dogal olarak) zorlu ve tartismali bir surec sonunda sectik. Bu surecteki tartismalardan ve juri uyelerinden bahsetmem dogru olmaz diye dusunuyorum.

Ama odul toreninden, kendi konusmamdan ve panellerden bahsedebilirim.

Yilin Oyunu: Incredible Toys
Oncelikle odul toreni, simdi Turkiye'de oyun sektorunun daha emekleme asamasinda oldugu gercegini hesaba katarsak, finalistler ve kazananlar gayet guzel produksiyonlar. Ama global olcekte baktigimizda gercekten gerilerdeyiz :(  Tum finalistleri ve kazananlari buradan gorebilirsiniz, bazi oyunlari ozellikle Egg Fight'i cok cok begendim.

Bununla birlikte oyun yapan, ugrasan herkese tebriklerimi iletmek isterim. Cunku bu isin ne kadar zor ve cetrefilli bir surec oldugunu bizzat tecrube ediyorum. Iste bu zor surecte, bu tarz organizasyonlarin temel amaci oyun ekosistemini gelistirmek, insanlari tanistirmak, manevi destek olmak seklinde dusunebilirsiniz. Kristal Piksel Video Oyun Odulleri de bu parallelde bir organizasyon, tum emek verenlere tekrardan cok tesekkurler.

Peki benim konusmam nasildi derseniz. Ben pek begen(e)medim aslinda. Cok kisa zamanda hazirlanmam gereketiginden, uzerinde cok fazla dusunemeden "Mobil Oyunlar" uzerine konusmaya karar verdim. Genis bir konu oldugunu biliyorum evet, biraz daha spesifik bir konu secseydim daha iyi olabilirdi. Bir daha ki sefere artik. Bu genis konu uzerinde edindigim tecrubelerden, bazi istatistiklerden ve bagimsiz oyun gelistiriciler icin bazi ipuclarindan boyle hap gibi bahsettim. Dedigim gibi bunun yerine daha spesifik bir konu uzerinde daha genis konusmak sanki biraz daha iyi olurdu.  

Konusmam kaydedildi ama nerede yayinlanacak, veya yayinlanacak mi bilmiyorum. Gerci onun haricinde TurkNet.com'dan Figen hanimla bir video roportaj yaptik, galiba o yayinlanacak, en kotu onu buraya eklerim. Ama buyrunuz yaptigim sunum, afiyet olsun:


Gelelim panellere, ilk panelde kendi oyun sirketlerini kurmus, bir sekilde hayatlarina devam eden girisimciler (Ergun Güvenç, Erkan Bayol, Hakan Tüzün) vardi. Cok faydali bilgiler verdiler. Cok kisa ozeti buyuk hayalleriniz olabilir ama kucuk kucuk aksiyonlarla ilerleyin, bir cok deneme yapin, tecrube edin, yilmayin, birbirinize yardim edin ve en onemlisi size uygun degilse girisimci olmayin :) bu noktada eski yazilarimdan bir tanesi aklima geldi, tavsiye ederim.

Diger panelde ise, Turkiye'deki oyun sektorunun onde gelen basin insanlari (Tuğbek Ölek, Levent Pekcan, Gökhan Yılmaz) vardi. Yine kisa ozet gececek olursam soyledikleri sey suydu. Basinin sizi desteklemesini istiyorsaniz bu is icin zaman ve enerji harcayin. Sadece oyunun teknik tarafini bitirip simdi bizi basinda yayin diyemezsiniz, pazarlama ve tanitim icin de ugrasmalisiniz, mumkunse isi bu olan bir yardimciniz olsun tavsiyesinde bulundular. 

Konuyla ilgili (TeknoSeyir ekibinden Levent Pekcan ve Murat Gamsiz'in hazirladigi) cok aciklayici bir videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Iste boyle, benim icin degisik ve guzel bir tecrube oldu. Guvenen, cagiran, yardim eden, dinleyen  ve tabiki bu yaziyi okuyan herkese tesekkur ederim.

Saglicakla....

Hiç yorum yok: